Ta nästa steg med ditt manus - beställ en lektörsläsning!

Alla manus vi tar emot för en lektörsläsning blir automatiskt föremål för förlagets bedömning med chans till erbjudande om utgivning, men du förbinder dig inte att ge ut din bok på Hoi Förlag genom att beställa en manusläsning av oss.

När vår lektör anser att ett manus är färdigt att gå vidare till en redaktör gör vi en kommersiell bedömning av bokens målgrupp och potential, samt av dig som författare. Även om du skulle få ett positivt besked och erbjudande om utgivning så står det dig fritt att därefter välja ett annat förlag eller satsa på egenutgivning. Du ska välja det alternativ som känns rätt för dig!

Vad är en lektörsläsning?
En noggrann genomgång av ditt manus av en professionell manusläsare, en lektör, med stor erfarenhet av att bedöma den litterära kvaliteten på en text. Lektören granskar språket och analyserar berättarteknikens olika delar. Lektörsomdömet, som författaren normalt får inom fyra veckor, omfattar minst fem A4 sidor. Lektören tittar särskilt på berättelse och konstruktion, tempo/framåtrörelse, språk och berättarröster, karaktärer och gestaltning.
De lektörer vi anlitar är utvalda av oss för sin erfarenhet och professionalism och arbetar på frilansbasis för många bokförlag.

Vad kostar en lektörsläsning?
Lektörsläsningen kostar 6.900 kr (inkl moms 25%). Kontakta oss först om ditt manus är på över 120.000 ord.
För lektörsläsning av barn- och ungdomsböcker upp till 20.000 ord är kostnaden 3.625 kr (inkl moms 25%).
Du får ditt skriftliga lektörsomdöme efter ca fyra veckor från det att vi registerat betalningen, beroende på arbetsbelastning och storhelger.

Vad händer om mitt manus blir refuserat?
Det finns många nivåer på lektörsomdömen. Även ett manus med potential kan bedömas som “inte riktigt färdigt för utgivning” och författaren får en uppmaning att omarbeta och redigera med hjälp av den feedback som lektörsomdömet innehåller. Om du redigerar ditt manus och vill återkomma för en ny lektörsläsning inom sex månader får du 50% rabatt på andra läsningen av samma manus.