Back to All Events

Omi Söderblom föreläser i Västerås

  • Växhuset VIKTOR LARSSONS PLATS 1 Västerås (map)

Omi Söderblom föreläser om sin bok ”I skuggan av Nathan” på Växhuset i Västerås den 16 september 2019 kl. 14-15.45.

Omi%2BS%C3%B6derblom_foto-Mikael%2BM%2BJohansson%2B.jpg

 Vilken bok. ”I skuggan av Nathan” höll mig totalt fången i en vecka - vilken forskningsinsats, vilket människoöde, vilka texter av Helge Söderblom! Jag är helt tagen. Borde bli en film, som Troells om Segerstedt. Boken ger verkligen filmiska kickar - inte bara Norén och engelska kostymdramer utan Fanny och Alexander, tysk expressionism, svensk teater-och presshistorik etcetera. Alla som läser boken drabbas! Av innehållet, kompositionen, känslostyrkan, stilen... Det är den i särklass bästa biografi jag har läst - och jag har läst mååånga.
Ulla Berglindh, universitetslektor i svenska språket vid Göteborgs universitet och vice ordförande i Torgny Segerstedt-stiftelsen.

 Jag vill tacka och berömma Omi Söderblom för den minnesrika och oförglömliga boken ”I skuggan av Nathan” som jag läste med begeistring. Omi har inte bara räddat ett liv ur glömskan och bevarat det för framtiden utan även skapat en biografi av allmänmänskligt intresse. Det är också en bok som ingen annan kunnat skriva! Ett unikt verk. Och så sympatiskt och fyllt av inlevelse och insikt i livets svåraste vindlingar. Storartat. På det mindre betydelsefulla personliga planet igenkände jag för egen del några dagar i mitt förflutna i mötet med Buñuel och det faktum att jag och Helge Söderblom båda händelsevis varit statister i en Dalífilm. Men jag häpnade inför tanken att jag faktiskt sett Helge på bio flera gånger och nu fick en inblick i denna skepnads hela bakgrundshistoria! Hisnande. Fylldemig också med ömhet och visst ödmjukhet inför tidens gång. Vi passerar alla revy.
Anders Hallengren, Department of Culture & Aesthetics, Stockholm University.

 Nu har jag läst ”I skuggan av Nathan”. Vilken tour de force. Gränslöst välskriven, spännande, komplex och mångfacetterad. Och som Tolstoj konstaterar i Anna Karenina - "alla lyckliga familjer liknar varandra, varje olycklig familj är olycklig på sitt eget vis". Helges texter i all ära men personligen tycker jag bäst om kapitlet "Avtoning" där Omi Söderblom som en arkeolog avtäcker lager efter lager av drömmar, konflikter, familjehemligheter, begär, fantasier mm. Som att läsa en av Freuds fallbeskrivningar!
Lena Wisaeus, författare.